وزیر امور خارجۀ عمان با پیامی از پادشاه این کشور در تهران همزمان با مرحله حساس مذاکرات وين

به موازات ادامۀ مذاکرات وین پیرامون “احیای برجام”، وزیر امور خارجۀ عمان با پیامی از پادشاه این کشور وارد تهران شد و با همتای ایرانی خود حسین امیرعبداللاهیان گفتگو کرد. به این مناسبت، امیرعبداللاهیان گفت که مذاکرات وین به مرحلۀ حساس و مهمی رسیده است.

بعدازظهر چهارشنبه ۴ اسفند/۲۳ فوریه، حسین امیرعبداللهیان در نشست خبری مشترک با همتای عمانی خود گفت: “ما امروز از روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان به عنوان روابطی ممتاز، نمونه و راهبردی یاد می‌کنیم”.

او خبر داد که “از سوی عالیجناب سلطان عمان از آیت‌الله رئیسی دعوت رسمی به عمل آمده است”. به گفتۀ او این سفر که تاریخش نامشخص است می‌تواند نقطۀ عطفی در مناسبات دو کشور باشد.

عمان، واسطۀ قدیمی

عمان یکی از واسطه‌های سنتی برای تماس با تهران و حمل پیام‌های آمریکا محسوب می‌شود. این بار نیز گفته می‌شود که بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر خارجۀ عمان که با نامه‌ای از سلطان هیثم بن طارق آل سعید به تهران آمده، احتمالاً پیامی را در ارتباط با مذاکرات “احیای برجام” با خود آورده است.

سلطان هیثم بن طارق آل سعید جانشین پسرعمویش سلطان قابوس است که حدود دو سال قبل درگذشت. سلطان قابوس که از زمان محمدرضا شاه پهلوی روابط گرمی با دولت ایران داشت، چندین بار – از جمله در دوران ریاست جمهوری احمدی‌نژاد و روحانی – به تهران آمده بود.

هشت سال پیش هم مقامات عمانی میانجی تهران و واشنگتن در مذاکرات اتمی بودند. حتی محمد جواد ظریف و جان کری وزیران خارجۀ وقت ایران و آمریکا، بخشی از گفتگوهای خود را در مسقط انجام دادند.

ده سال قبل (آذر ۱۳٩٠)، بعد از آن که سفارت بریتانیا در تهران مورد حمله قرار گرفت و دیپلمات‌های ایرانی از لندن اخراج شدند، سفارت عمان چند سالی مسئولیت حفاظت از منافع جمهوری اسلامی ایران در بریتانیا را برعهده گرفت.

مذاکرات وین: مراحل نهایی؟

روز چهارشنبه ۴ اسفند، امیرعبداللاهیان بعد از دیدار با بدر بن حمد البوسعیدی گفت: “مذاکرات وین به مرحلۀ حساس و مهمی رسیده است و ما امروز این موضوع را با جناب آقای وزیر امور خارجۀ سلطنت عمان مورد بحث و تبادل نظر قرار دادیم”.

امیرعبداللاهیان  گفت که ایران به هیچ وجه “خطوط قرمز” خود را زیر پا نخواهد گذاشت و سپس افزود: “پیام‌های زیادی را از مقامات آمریکایی مبنی بر گفتگوی مستقیم دریافت می‌کنیم. برای ما مهم این است که چه نفعی در این گفتگوها خواهد بود و آیا آیندۀ متفاوتی از آنچه که در مذاکرات کنونی روی داده و یا دستاوردی فراتر از این وجود خواهد داشت؟”

امیرعبداللاهیان در عین ابراز خوشبینی نسبت به مذاکرات وین گفت: “ما از طرف آمریکایی تاکنون پیام‌های مثبت شنیده‌ایم ولی آنها تا این لحظه هیچ اقدام عملی برای اثبات حسن نیت خود به عمل نیاورده‌اند”.

رسانه‌های ایرانی و خارجی حدس‌های زیادی را در مورد روند مذاکرات مطرح کرده‌اند. خبرگزاری ایسنا می‌نویسد: “به نظر می‌رسد که با محدود شدن اختلاف‌ها میان ایران و ایالات متحده به دو تا سه مورد مشخص، زمان تصمیم‌گیری برای تهران و واشنگتن فرا رسیده است”.

روزنامۀ آمریکایی وال استریت نیز گمان دارد که مذاکره‌کنندگان ایرانی بخصوص خواستار رفع تحریم‌هایی هستند که شخص خامنه‌ای و دفتر رهبری را شامل می‌شود. نشریۀ آمریکایی همچنین می‌نویسد که ایرانی‌ها خواستار حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی‌اند.

عصر چهارشنبه ۲۳ فوریه، خبرگزاری ایرنا نوشت که در وین، رفت وآمدها و “تحرکات مقابل ساختمان استقرار هیئت آمریکایی” افزایش یافته است. ایرنا همچنین خبر داد که علی باقری، سرپرست هیئت ایرانی، امشب سفر کوتاهی به تهران خواهد داشت.