رئیسی آماج انتقادات شديد از “درون” : گرانی‌ها مهار نشود، باید منتظر شورش گرسنگان بود

گرانی‌ها : رئیسی آماج انتقادات شديد از “درون”!

منبع : خبرآنلاين

قرن نو نوشت: وضعیت نابسامان اقتصادی طی چند ماه اخیر نه تنها منتقدان دولت را شاکی کرده است بلکه برخی حامیان دولت را هم عصبانی کرده است. آنقدر که علنا لب به اعتراض گشوده و به دولت نسبت به پیامدهای چنین گرانی هایی هشدار دهند.

  • هشدار فاضل میبدی به رئیسی : گرانی ها مهار نشود باید منتظر شورش گرسنگان بود، شورش از انقلاب ، خطرناکتر است

اصلاحات نیوز نوشت :  محمد تقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم نوشت : آقای رئیسی! تا کنون هیچ دولتی در این کشور در سال نخست حکمرانی نان مردم را با این شیب تند گران نکرده بود. پایه ای ترین خوراک مردم نان و  گوشت و برنج  است.

محمد تقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به گرانی های پی در پی اخیر و خطاب به رئیس جمهور نوشت:

آقای رئیسی! تا کنون هیچ دولتی در این کشور در سال نخست حکمرانی نان مردم را با این شیب تند گران نکرده بود. پایه ای ترین خوراک مردم نان و گوشت و برنج است. به قول مولوی: آدمی اول حریص نان بود/ زانک قوت و نان ستون جان بود/

گرانی نامعقول این سه کالای اساسی درهمه کالاها تورم بی سابقه ایجاد کرده. کاش این نوع مدیریت را در تبلیغات انتخاباتی بیان می کردی. این چه استدلالی از سوی وزیر شماست که از دلائل گرانی آرد و ماکارونی برای جلوگیری از قاچاق می باشد!؟ آقای رئیس جمهور! این شیوه حکمرانی قابل دوام نیست. در این هشت ماه گذشته از گرانی دارو تا نان طاقت برخی شهروندان را طاق کرده است. تا کنون عامل گرانیها را یا دولت گذشته دانسته،یا بدحجابی گفته و یا شبکه دلالی ذکر کرده اند.خب! این دولت و مجلس قول داد که اینها را حل می کند. چرا بدتر شد؟

در کجای دنیا صنعت خود رو چنین به هم ریخته است؟! بی کیفیت ترین ماشین یعنی پراید از مرز دویست میلیون بگذرد! چرا از کارشناسان و مدیران کاردان استفاده نمی کنی. مگر رسول خدا نفرمودند: اگر کسی کاری را که نمی داند، قبول کند، لعنت خدا و رسول بر او باد. مگر امام صادق نفرمود: ما ابالی من ائتمنت خائنا او مضیعا،یعنی فرقی میان خیانت کننده و ضایع کننده کار نیست.

آقای رئیس جمهور، اگر اقتصاد کشور سامان نیابد، و گرانیها مهار نگردد،انقلاب نمی شود، خدا نکرده باید منتظر شورش گرسنگان بود، شورش از انقلاب خطرناکتر است. بیایید تا دیر نشده چاره ای بیاندیشید. همه می دانیم که اقتصاد کشور با تحریمها گره خورده. تا کی می توان مردم را با خطبه و سخنرانی و وعده وعید امیدوار کرد؟

به قول نظامی: دولت طلبی سبب نگهدار/با خلق خدا ادب نگهدار/ ادب سیاسی یعنی عدالت اجتماعی. که چهل سال است قولش را داده ایم.
ای عجب آن عهد و آن سوگندکو/ وعده های آن لب چون قندکو؟

  • نماینده مجلس : دولت به گرانی ها دامن می زند/ ضد انقلاب همه جا نفوذ کرده و هدفش ناراضی‌کردن مردم است / گرانی ها عمدی است

رویداد ۲۴ نوشت: پاک‌فطرت می‌گوید: دستگاه‌های امنیتی و نظارتی باید با دقت‌نظر بیشتر کار را دنبال کنند، چون همه اتفاقات کشور، سهل‌انگاری نیست، یعنی عمد هم وجود دارد. باید ریشه این مشکلات جدی و دقیق مشخص شود.

تورم و گرانی، امان همه را بریده و این موضوع، زیر سایه عدم‌پاسخگویی دولت‌ها که به تبع آن، بی‌اعتمادی را در جامعه به اوج خود رسانده، کار اداره کشور را سخت‌تر از همیشه کرده است. در حالی که قرار بود دولت سیزدهم، با نگاه به ظرفیت داخل و همچنین نظارت روزانه و دقیق، بهبود معیشت مردم و رونق اقتصادی را در کشور رقم بزند و به گفته سیدابراهیم رئیسی «اقتصاد ایران شرطی نباشد»، اما گذشت زمان تا اینجای کار نتیجه‌ای نداشته است. گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد از اسفند ۱۴۰۰ تا پایان فروردین ۱۴۰۱، قیمت اکثر اقلام، با رشد فزاینده‌ای روبرو شده است و به نظر می‌رسد اگر با همین دست‌فرمان دولت جلو برویم شاید شعار رئیسی در پایان سال، برعکس به واقعیت تبدیل شود، یعنی به جای ریشه‌کن‌شدن فقر مطلق با همه‌گیری فقر مواجه شویم. علیرضا پاک‌فطرت نماینده شیراز در تحلیل وضعیت کنونی می‌گوید: قیمت‌ها در بازار حساب و کتابی ندارد و کلاً بازار رها شده است. دولت نظارتی روی بازار ندارد و خیلی هم در این رابطه، وقت نمی‌گذارد و به نظر برایش هم خیلی مهم نیست.

وی افزود: اکنون انتظار از سازمان تعزیرات حکومتی بسیار بالاست. قرار باشد وضع فرق کند باید تلاشی بیش از این را به کار ببندند. جرائم مقابله با گران‌فروشی و کم‌فروشی، بسیار ناچیز و برای زمان‌های خیلی قبل است. با این برخوردهای تنبیهی، نمی‌توان اوضاع را به نفع مردم تغییر داد. برخورد باید جنبه بازدارندگی داشته باشد نه اینکه با یک جریمه مختصر، فرد متخلف دوباره سودای سوءاستفاده به سرش بزند.

عضو کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: دولت اگر روی موضوع مهم و حساس کنترل بازار متمرکز نشود و با حساسیت، نقشه راه ارائه نکند، سرمایه اجتماعی که مردم هستند، به مرور از بین می‌رود. رهبر انقلاب هم فرمودند مردم، سرمایه اصلی انقلاب اسلامی هستند، پس این روند کنونی بسیار برای آینده کشور خطرناک است.

نماینده شیراز اظهار داشت: چه معنی دارد که هر روز، افراد بیشتری زیر خط فقر بروند و متاسفانه، قشر متوسط هم، روند زندگی‌شان به سمت خط فقر است که دلیل اصلی آن، همین حال و روز بازار و گرانی‌ها است که البته دولت هم دارد به گرانی‌ها دامن می‌زند.

پاک‌فطرت یادآور شد: دولت به یک‌باره قیمت خودروی داخلی را، افزایش چشمگیر داد. مردم هم توجیه‌های آن‌ها را نمی‌پذیرند. کلاً شکل کار ایراد دارد. ارائه ۱۰ درصد تولید خودرو به صورت قرعه‌کشی و ۹۰ درصد دیگر آن، که توسط واسطه‌گران خودروسازان در بازار فروش می‌رود، زیر سوال است. همین قیمت خودرو، خود به پایه بسیاری از نرخ اقلام در مملکت تبدیل شده است.

وی در ادامه بیان کرد: در خصوص اقلام خوراکی هم، دولت باید خودش نبض کار را به دست بگیرد. باید واردات و نظارت آن، مستقیم دست دولت باشد، چون با سفره زندگی و معیشت مردم نمی‌شود بازی کرد. برای من جالب است که چرا وزارت صمت که بخش عمده‌ای از این کارها به آن‌ها مربوط می‌شود، راهکار ارائه نمی‌دهد و اساساً چرا سازوکاری ندارند؟ چرا دستگاه قضا در این رابطه تعلل می‌کند؟ چرا قوانین اصلاح نمی‌شود؟ چرا اگر لازم است، دولت به مجلس لایحه ارائه نمی‌کند؟ چرا جرایم متخلفان و برهم‌زنندگان بازار سنگین نمی‌شود؟ این پرسش‌ها و دغدغه‌ها، ذهن هرکسی را به خود معطوف می‌کند.

رییس مجمع نمایندگان استان فارس تصریح کرد: دستگاه‌های امنیتی و نظارتی باید با دقت‌نظر بیشتر کار را دنبال کنند، چون همه اتفاقات کشور، سهل‌انگاری نیست، یعنی عمد هم وجود دارد. باید ریشه این مشکلات جدی و دقیق مشخص شود.

پاک‌فطرت خاطرنشان کرد: به نظر من، ضدانقلاب به سیستم کشور نفوذ پیدا کرده است. این نفوذ، معطوف به هر جایی مثل اتاق اصناف، اتاق تعاون، وزارتخانه‌ها، اداره‌های کل و… می‌تواند بشود و هدفشان هم، آزار دادن مردم و ناراضی‌کردن آن‌هاست و توجیه دیگری ندارد.

نماینده شیراز در پایان گفت: طبق صحبت وزیر نفت، فروش روزانه نفت ایران از یک میلیون بشکه هم فراتر رفته است و از سوی دیگر، قیمت نفت هم نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته است. پول نفت به کشور برمی‌گردد و برخی پول‌های بلوکه‌شده ایران هم آزاد شده است. با این حال عجیب است که اقلام نیاز روزانه مردم با تورم‌های ۳۰، ۴۰ و ۵۰ درصد مواجه شده است. دولت وقتی حقوق را ۱۰ درصد افزایش می‌دهد باید تورم را هم در همین حد کنترل کند نه اینکه حقوق رشد ناچیزی داشته باشد و تورم در حدود ۵۰ درصد باشد؛ با این روند نمی‌توان مردم کشور را راضی نگه داشت.

  • نامه هشدار تند بسیج دانشجویی به رئیسی : مردم تحمل همه این گرانی ها را ندارند / کشور دچار آشوب و ناآرامی‌های اجتماعی می شود

فارس نوشت : شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور تاکید کرد: اقلام باقیمانده‌ای که ارز ترجیحی دریافت می‌کنند، حساس‌ترین کالاهای موجود در سبد زندگی مردم به حساب آمده و مردم تحمل گران شدن یکباره همگی آنها را ندارند!

شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور در نامه‌ای به آیت‌الله رئیسی رئیس جمهور، ضمن درخواست برای اقناع افکار عمومی قبل از اجرای تصمیمات مهم اقتصادی، نوشت: اینک که کشور در آستانه‌ تصمیمات سخت قرار دارد، علاوه بر شجاعت و عقلانیت در تصمیم‌گیری، جهاد تبیین برای مردم نیز ضرورتی انکارناپذیر است. بسیج دانشجویی و جریان انقلابی در صورت تصمیم‌گیری صحیح و اقناع افکار عمومی، برای تکمیل تلاش دولت در تبیین اقدامات اصلاحی به نفع عموم مردم در کنار دولت خواهند ماند.

متن نامه شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور به شرح زیر است:

«بسمه تعالیحرف زدن با مردم و مشکلات را و راه‌حل‌ها را با مردم در میان گذاشتن هم یکی از جلوه‌های مردمی بودن است. مسائلتان را با مردم مطرح کنید.

فرمایشات رهبر معظم انقلاب در نخستین دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیئت دولت سیزدهم. ۱۴۰۰/۰۶/۰۶

جناب آقای دکتر رئیسی

رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران

سلام‌ علیکم

از تصمیمات اقتصادی شوک آور و بدون اقناع مردم پرهیز کنید! همان‌گونه که جنابعالی در بیان و عمل شعار دولت مردمی را برای خود برگزیده اید، مردم اصلی‌ترین جایگاه را در نظام اسلامی دارند. ضمن اینکه باید یادآور شد دولت سیزدهم نمی‌تواند هیچ طرح و تصمیم بزرگی را بدون مشارکت مردم به درستی اتخاذ کرده و به نتیجه برساند، اگر معتقدیم هدف از همه‌ اصلاحات اقتصادی، برقراری عدالت‌اجتماعی و اصلاح امور مردم است، لازم است که در مورد این اصلاحات به درستی با مردم صحبت شده و مردم در مورد مسائل اقناع شوند. بی‌تردید در صورت تبیین صحیح، مردم نه تنها به مانعی در مقابل تحولات تبدیل نمی‌شوند بلکه به کمک شما خواهند آمد.

متاسفانه در چند ماه اخیر افزایش قیمت‌های متعدد در کالاهای عمومی اتفاق افتاده که افکار عمومی پاسخ قانع کننده‌ای برای این افزایش قیمت‌ها دریافت نکرده‌ است. مشخصا این جمله که “این تکلیف قانونی است که در بودجه نوشته شده است” پاسخی قانع کننده برای عموم مردم نیست و صرفا توجیهی در سطح ادبیات مسئولین جمهوری اسلامی تلقی می‌شود.

از سوی دیگر می‌دانیم در برخی موارد به دلیل میزان تورم افسارگسیخته در چندسال اخیر، افزایش قیمت‌ها اجتناب‌ناپذیر است؛ اما نه برخوردهای پلیسی و تعزیراتی برای کنترل قیمت‌ها راه به جایی می‌برد و نه پنهان‌کاری و عدم توجه به اقناع افکار عمومی چاره‌ساز است؛ پس چاره‌ی کار صداقت و همراه کردن مردم است.

جناب آقای رئیس‌جمهور!

حتماً مشاوران و دستیاران محترم جنابعالی بهم‌ریختگی اوضاع قیمت برخی کالاها را در چند هفتهٔ اخیر به شما منتقل کرده‌اند، اما جهت اطلاع عرض می‌کنیم که قیمت انواع نان صنعتی، ماکارانی و سایر کالاهایی که از سهمیه آرد صنف و صنعت استفاده می‌کنند به دلیل افزایش چندبرابری و دفعی قیمت آردِ آنها به مقدار قابل توجه‌ای افزایش یافته‌ است. این افزایش چند برابری به صورت دفعی، شوک جدی به صاحبان صنوف گسترده و صنایعی که تا دیروز از سهمیه آرد یارانه‌ای استفاده می‌کردند، وارد نموده. مسلماً صنوفی که آرد و نان ‌صنعتی بخش اصلی هزینه‌های آنها را تشکیل می‌دهد، دچار چالش جدی افزایش قیمت و کاهش فروش خواهند شد.

تاسف بار این‌است که این تصمیم بدون هیچ اطلاع‌رسانی از جزئیات اجرایی و انگیزه‌های مدنظر قبل از اجرا صورت گرفته است! حتی با وجود اجرای این تصمیم نیز هنوز هیچ اطلاع‌رسانی صحیحی از سوی وزارت جهاد کشاورزی که ظاهراً تصمیم گیرنده اصلی این کار است برای مردم صورت نگرفته‌است!

ما به عنوان جریان دانشجویی به خوبی می‌دانیم که دولت سیزدهم به دلیل بیش از هشت سال کم کاریِ دولت گذشته، با چالش‌های اساسی در عرصه اقتصاد مواجه است، خصوصا موضوعات تعیین تکلیف نشده‌ای مانند تخصیص ارز ترجیحی و افزایش شدید نیاز ارزی کشور برای تأمین کالاهای اساسی، از سوی دیگر یارانه زیادی که دولت برای پایین نگه داشتن قیمت کالاهای اساسی پرداخت می‌کند منجر به قاچاق گسترده و هدررفت منابع کشور می‌شود و بیم کمبود جدی این کالاها در کشور احساس می‌شود اما…

جناب آقای دکتر رئیسی

متاسفانه تبعات عدم اطلاع رسانی درست دولت در مورد اصلاح یارانه‌ها و خصوصا یارانه ارز ترجیحی باعث شده، در کنار به هم ریختن بازار کالاهای مرتبط با آرد، بازار روغن و قند و شکر نیز به هم ریخته و به یک باره این کالاها کمیاب یا نایاب شده که سیگنالی بسیار نگران کننده‌ در درون خود دارد.

بارها کارشناسان، دلسوزان و جریان دانشجویی به شما اعلام کردند که در مورد اجرای سیاست حذف ارز ترجیحی، دولت با تدبیر و عقلانیت تصمیم بگیرد. زیرا اقلام باقیمانده‌ای که ارز ترجیحی دریافت می‌کنند، حساس‌ترین کالاهای موجود در سبد زندگی مردم به حساب آمده و مردم تحمل گران شدن یکباره همگی آنها را ندارند! بی‌برنامگی دولت محترم در این مورد باعث گردید مجلس شورای اسلامی نیز تصمیم صحیح را در این مورد اتخاذ نکند و با این وجود اختیار این اقدام بزرگ را به دولت واگذار نمود.

جناب آقای رئیسی!

بسیج دانشجویی به عنوان چشم بیدار مردم با عنایت به شبکهٔ گسترده خود در کشور به جد به شما اعلام می‌دارد که جامعه آمادگی لازم برای این میزان افزایش قیمت‌های یکباره با این سطح از بی‌برنامگی در اجرا را ندارد. دلسوزانه به شما اعلام می‌داریم که بهم‌ریختگی بازارها در چند هفتهٔ اخیر و خصوصا تصمیم شوک‌آور وزارت جهاد کشاورزی در مورد افزایش چندبرابری قیمت آرد صنف و صنعت، می‌تواند تبعات و ناآرامی‌های اجتماعی به دنبال خود داشته باشد خصوصا امروز که رسانه‌های ضد انقلاب و ضدمردمی در کمین نشسته‌اند تا کشور را به آشوب بکشند و از ثمرهٔ آشوب‌ها کشور و مردم مستضعف را بیشتر تحت فشار تحریم‌ها قرار دهند. لازم است که دولت محترم در حوزه تصمیم‌گیری و اطلاع رسانی با هماهنگی و قدرت بسیار بیشتری وارد عمل شده و از تصمیمات شوک‌آور و بدون اقناع افکار عمومی پرهیز کند.

رئیس جمهور محترم!

اینک که کشور در آستانه‌ تصمیمات سخت قرار دارد، علاوه بر شجاعت و عقلانیت در تصمیم‌گیری، جهاد تبیین برای مردم نیز ضرورتی انکارناپذیر است. بسیج دانشجویی و جریان انقلابی در صورت تصمیم‌گیری صحیح و اقناع افکار عمومی؛ برای تکمیل تلاش دولت در تبیین اقدامات اصلاحی به نفع عموم مردم در کنار دولت خواهند ماند. همچنین انتظار می‌رود جنابعالی به عنوان شخص اول دستگاه اجرایی کشور با مردم پیرامون مسائل ذکر شده گفتگو کنید.