حمايت و تبليغ زبان مادری : اجرای حکم زندان زهرا(زارا) محمدی و مرخصی درمانی علیرضا فرشی!

زهرا (زارا) محمدی، فعال مدنی و مدرس زبان کُردی، شنبه ۱۸ ديماه با همراهی شمار قابل توجهی از فعالان مدنی کُرد و شهروندان سنندج برای اجرای حکم حبس خود راهی زندان سنندج شد.

علیرضا فرشی، فعال ترک (آذربایجانی) یکشنبه ۱۹ دیماه از زندان تهران بزرگ به مرخصی درمانی اعزام شد.

زهرا محمدی، فعال مدنی و مدرس زبان کُردی، برای اجرای حکم خود راهی زندان شد
زهرا محمدی، فعال مدنی و مدرس زبان کُردی، با همراهی شمار قابل توجهی از فعالان مدنی کُرد و شهروندان سنندج برای اجرای حکم حبس خود راهی زندان سنندج شد.

در عکس‌ها و ویدئویی که سایت حقوق بشری هه‌نگاو روز شنبه، ۱۸ دی منتشر کرده، خانم محمدی در حالی که لباس محلی پوشیده است در میان همراهان خود به زبان کردی صحبت می‌کند.
او در بخشی از سخن خود با حضار می‌گوید: «زبان مادری یکی از بنیادی‌ترین حقوق ماست که از آن کوتاه نخواهیم آمد و انجمن ما برای به دست آوردن این حق پیشقدم شد و امیدوارم فعالیت‌های ما بر سر دشمنی که مخالف این حقوق است آوار شود.»

زهرا محمدی، مسئول انجمن فرهنگی اجتماعی «نوژین»، در خرداد ۱۳۹۸ بازداشت و در تیر ۱۳۹۹ به اتهام «تشکیل گروه علیه امنیت کشور» به ۱۰ سال حبس محکوم شد. این حکم بعدتر در دادگاه تجدید نظر به پنج سال حبس تبدیل شد.

این فعال مدنی فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد ژئوپولتیک است. او به مدت ۱۲ سال در شهر سنندج و روستاهای اطراف آن به صورت داوطلبانه به آموزش زبان کُردی مشغول بوده است.

با وجود اعتراض اقلیت‌های مختلف قومی به محدودیت‌ها در خصوص تدریس زبان مادری، جمهوری اسلامی نه تنها مانع آموزش زبان قومیت‌ها در سیستم رسمی آموزش کشور می‌شود، بلکه با فعالان این حوزه برخورد و آن‌ها را در دادگاه‌ها با اتهاماتی چون فعالیت علیه «امنیت ملی» محاکمه می‌کند.

علاوه بر این در سال‌های گذشته نیز سازمان‌ ثبت احوال محدودیت‌هایی را برای نامگذاری فرزندان به نام‌های محلی ایجاد کرده است.

بسیاری از معترضان، این محدودیت‌ها را تلاش جمهوری اسلامی برای یکپارچه‌سازی فرهنگی و مرکزگرایی عنوان می‌کنند.

علیرضا فرشی از زندان تهران بزرگ به مرخصی درمانی اعزام شد
علیرضا فرشی، فعال ترک (آذربایجانی) امروز یکشنبه ۱۹ دیماه از زندان تهران بزرگ به مرخصی درمانی اعزام شد. اعزام این زندانی به مرخصی جهت معاینات تخصصی و احتمال عمل جراحی پیوند قرنیه صورت گرفته است.

آقای فرشی که اخیرا دچار افزایش قند خون، کم سویی و عفونت چشم چپ و کرختی دست راست شده، تیرماه امسال جهت معاینه چشم به بیمارستان چشم پزشکی فارابی تهران منتقل شده بود. به گفته پزشک معالج؛ چشم چپ او نیازمند انجام عمل پیوند قرنیه بوده و در چشم راست او نیز باید لنز گذاشته شود.

علیرضا فرشی در اسفندماه ۱۳۹۲ به دلیل شرکت در مراسم بزرگداشت روز جهانی زبان مادری در نسیم شهر تهران بازداشت و پس از مدتی با تودیع قرار وثیقه تا پایان زمان دادرسی آزاد شد.

آقای فرشی در سال ۱۳۹۵ و در مرحله بدوی توسط شعبه یک دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان از بابت اتهام “مشارکت در تشکیل جمعیت به منظور برهم زدن امنیت کشور” به ۱۵ سال حبس تعزیری و دو سال تبعید به باغملک از توابع استان خوزستان محکوم شد. این حکم در مرحله تجدیدنظر توسط شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به ریاست قاضی بابایی به ۲ سال حبس تعزیری و ۲ سال تبعید تقلیل یافت.

آقای فرشی نهایتا در تاریخ ۳۱ تیرماه ۱۳۹۹ جهت تحمل دوره محکومیت ۲ ساله خود بازداشت شد. این فعال ترک (آذربایجانی) هنگام بازداشت از ناحیه چشم دچار مصدومیت شد و روز شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۰، از زندان تهران بزرگ به مرخصی درمانی ۳ روزه اعزام شد که علیرغم تاکید چشم پزشک متخصصش مبنی بر نیاز مبرم برای جراحی روی چشم این زندانی سیاسی، مسئولین زندان از تمدید مرخصی برای وی امتناع کردند.

آقای فرشی در حالی که دوران محکومیت ۲ ساله خود را در زندان تهران بزرگ سپری می‌کرد اخیرا در پرونده‌ای دیگر در خصوص بازداشت او در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۹۸ توسط نیروهای امنیتی در محل کار خود در تهران توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران از بابت اتهام “اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی” به ۳ سال و ۶ ماه حبس تعزیری و از بابت اتهام “تبلیغ علیه نظام” به ۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد. وی همچنین به عنوان مجازات تکمیلی به ۲ سال محرومیت از عضویت در دستجات، احزاب و گروه ها و کار اجباری به مدت ۲ ماه و ۴ ساعت در بخش بازیافت شهرداری شهر تهران محکوم شد. این حکم خردادماه امسال توسط شعبه ۳۶ دادگاه تجدید نظر استان تهران به ریاست قاضی احمد زرگر، عینا تایید شد.

در تاریخ ۲۵ تیرماه امسال هجده سازمان حقوق بشری و مدنی از جمله مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با انتشار بیانیه‌ای مشترک خواستار آزادی بی قید و شرط آقای فرشی شدند. در این بیانیه از مسئولان مربوطه خواسته شده تا ضمن رسیدگی فوری به وضعیت پزشکی این زندانی، مامورانی که با وی بدرفتاری کرده و او را مورد خشونت و ضرب شتم قرار داده اند، تحت پیگرد قانونی قرار گیرند.

آقای فرشی آبان‌ماه امسال در پی بروز درگیری و ضرب و شتم شماری از زندانیان سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ، به همراه ۱۳ تن دیگر از زندانیان به سالن ۱ تیپ دو این زندان منتقل شد. انتقال این زندانیان به سالن ۱ که با عنوان بند دربسته نیز شناخته می‌شود، با حضور شماری از مقامات زندان، بصورت اجباری و علیرغم شرایط غیراستاندارد و نامناسب این سالن صورت گرفته است.

علیرضا فرشی، دارای کارشناسی ارشد رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف، اهل شهرستان مرند واقع در استان آذربایجان شرقی و ساکن تهران است.

برگرفته از سايت : همبستگی برای آزادی و برابری در ايران